26 Ekim 2019 Cumartesi

5. HAFTA ETKİNLİĞİMİZ

1 ŞARKI 1 OYUN
ŞARKI
Şarkımız "Sevimli Dostlar-Şekiller" şarkısıydı. Bizlerin burada ki amacı geometrik şekilleri vermekti. Şarkımızın geometrik şekiller olarak üçgen, kare, çember ve dikdörtgen var. Asıl videoda görsel olarak şekillerden gemi, araba gibi arkasında görsel şölenler var. Tabi bizler bunları düşünerek arkada böyle bir görsel kullanmadık sadece elimizde şarkının içinde geçen geometrik şekillerimiz vardı. 
2013 MEB Okul Öncesi Eğitim Programınında yer alan bilişsel gelişimle ilgili kazanımlarda yer alan  "Kazanım 12: Geometrik şekilleri tanır." kazanımını bizler vermek istedik. Hem böylece çocuklarımızın etrafında olan şekilleri daha iyi tanımasına yardımcı olmaktı. bizlerde bunu daha eğlenceli olarak şarkımızı buna göre seçtik. Bu aşağıda bıraktığımız link ise videonun gerçeği bizler size sınıfta arkadaşlarımıza söylediğimizi de koyduk dilersiniz istediğinizi dinleyebilirsiniz şimdiden TEŞEKKÜRLER 😊😊








OYUN

Oyunumuz ise İnternet ortamından araştırdığımız kadar ve kendimizde bir şeyler ekleyerek ya da çıkartarak ortaya bir oyun hazırladık. Oyunumuz iki aşamadan oluşuyor. İlk aşama olarak çocuklar yere koyduğumuz 1'den 5'e kadar olan rakamları o gün öğrendiğimiz mesela 5 rakımını yerden topluyor. İkinci aşama ise çocuk topladığı rakamları masaya bırakıyor. Masada olan rakamlar panosuna yanında yer alan kapaklardan ne kadar rakam varsa onun kadar yanına kapak koyuyor.
Bizler burada ki amacımız çocuklarımıza 2013 MEB Okul Öncesi Eğitim Programında bilişsel gelişim ile ilgili kazanımların bazılarını vermekti. Bizler burada kazanım olarak vermek istediklerimiz ise;
  • Kazanım 1 Nesne/ durum/ olaya dikkatini verir. 
  • Kazanım 4 Nesneleri sayar.
  • Birde kardinal sayı ilkesini çocuklara vermek istedik.
Bizler oyunumuzu buna göre tasarladık. Ama diğer oyunlarda arkadaşlarımıza fikirler vererek oyunlarını daha nasıl farklı düşünebiliriz. Sadece bir tek oyun olarak oynanıp bitsin diye değil materyalimizle daha nasıl başka oyunlar çıkar diye düşündük. Bunlardan biri mesela çocuklarımızın yine dikkatini çekecek şekilde renk renk yerlerde 3 rakamı olsun ve bunlardan mavi olan 3 rakamını toplamasını isteyelim. Sonra ise yerde rakamlarla aynı renklerden oluşan kutularımız olsun ve o kutulara rengine göre koymasını isteyebilir. Tabi bunları değiştirebilir az materyallerden bir sürü oyun çıkabilir. Bizler oyunlarımızdaki materyaller daha sağlam olsun hemen yıpranmasın diye sayı panosunu pvc ile kapladık hem böylece daha dayanıklı ve sağlam oldu. 













18 Ekim 2019 Cuma

4. HAFTA ETKİNLİĞİMİZ

ARILARLA PARMAK OYUNUMUZ


Bu parmak oyunu yapmamızdaki amaç çocukların artırarak arıları saymasıdır. Tekerlemede de aynı şey geçerlidir. Çocukların sayıları ritmik sayma işlemi yaparak saymasıdır.




TEKERLEMEMİZ



YANSITICI GÜNLÜĞÜMÜZ




OKULLARDA Kİ MATEMATİK MATERYALLERİ

OKULLARDA Kİ MATEMATİK MATERYALLERİ

Erken çocuklukta fen eğitimi dersi için gittiğimiz okullarda diğer bir dikkatimizi matematik materyalleri çekti. Bizde bunların resimlerini çekerek sizlerle paylaşmak istedik. 
Abaküs görünümlü ilk resimde çocukların görecekleri şekilde toplama ve çıkarma işlemleri vardı bunlar 5 yaşındaki çocuklar için çokta anlamlı değildir. Diğer materyaller mesela el olan ve sayılar ile ilgili olan yapboz parçaları hem onlar için oyun hem de öğrenmesi ve sayması için daha iyi örneklerdir. Duvarda asılı olan 10'ar sayma şekli ve sayılar posteri çocukların sürekli görmesi daha iyidir.










DERSTE YAPTIĞIMIZ ORİGAMİ ÇALIŞMASI

ORİGAMİ 
Bugün bir arkadaşımızın yönlendirmesiyle kağıt katlama sanatında salyangoz yapmaya çalıştık. Bizlere salyangozu yapmak için matematik dili kullanarak anlatmaya çalıştı. 
İlk önce A4 kağıdından bir kare oluşturduk ardından iki köşesini birleştirerek üçgen oluşturduk. Oluşturduğumuz üçgenin bir köşesini birazcık katlayarak kafasını oluşturduk. Sonra diğer köşesini arkaya katlayarak ve dışarı doğru gelecek şekilde bir daha katladık ve elimize kuyruğu olacak şekilde üçgen elde ettik. Daha sonra salyangoza benzemesi için sarmal, göz ve ağız çizdik. 
Burada asıl önemli olan bizlerin normal hayatta matematik dilini çok kullanmamız. Bu da bizleri zor duruma düşürdü mesela arkadaşımız çıktığında bize yönergeler verirken hem o zorlandı hem de bizler anlamakta işte bu da ileride öğretmen olurken bizler matematik dili kullanmadığımız için bizleri zor duruma düşüreceği beziyor. Aşağıda gördüğünüz iki büyük kağıt salyangoz yapılırken yönergeleri tam uygulayamadığımızı gösteriyor. 




12 Ekim 2019 Cumartesi

3. HAFTA ETKİNLİĞİMİZ

DONDURMACI GELDİİ

Sayılar adlı kitabımızda kardeşine ritmik saymayı öğreten Güneş isimli ablamız vardır. Kardeşi saymayı öğrensin diye onunla etkinlikler yapıyor ve ona yardımcı oluyor. Bizde orada olan dondurma fikrinden örnek aldık ve dondurma etkinliği yaptık. Etkinliğimizde çocuklarımıza dondurma çubuklarına yuvarlak daireleri yapıştırtır sonra keçe kağıdından yaptığımız külahlarla dondurmacı bizler olarak çocuklarla 1'den 10'a kadar sayılardan dondurma veririz böylece hem onların eğlenmesine hem de ritmik saymasını öğretmiş oluruz.

KİTABIMIZ


ETKİNLİĞİMİZ






11 Ekim 2019 Cuma

3. HAFTA ETKİNLİĞİMİZ

DOĞADA MATEMATİK

Bugün matematik dersimizde doğa ile matematik ilişkisinde ders arasında dışarı çıkıp bazı materyaller bulduk. Bunlar yaprak, taş ve çubuklardı. Bu bulduğumuz şeylerden bir etkinlik yaptık yapraklardan ve taşlardan sıralama, çubuklardan da geometrik şekiller oluşturduk. 

(SIRALAMA ÖRNEKLERİMİZ)





 ÇUBUKLARDAN GEOMETRİK ŞEKİLLERİMİZ






YANSITICI GÜNLÜĞÜMÜZ

5 Ekim 2019 Cumartesi

2. ETKİNLİĞİMİZ

KUZUCUKLARLA RİTMİK SAYMA







                                                                                               






















1. HAFTA ETKİNLİĞİ

ANILARLA MATEMATİK