13 Aralık 2019 Cuma

ZAMANLA İLGİLİ ETKİNLİĞİMİZ

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ PROGRAMI
ETKİNLİK PLANI FORMATI

Etkinlik Çeşidi: Türkçe ve Matematik (Bütünleştirilmiş)
Yaş Grubu: 60-72 Aylık

KAZANIMLAR VE GÖSTERGELER
Bilişsel Kazanımlar
Kazanım 1: Nesne durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeler: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.)
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar. (Göstergeler: Nesne durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler.)
Kazanım 6: Nesne veya varlıkları özelliklerine göre eşleştirir. (Göstergeleri: Nesne varlıkları kullanım amaçlarına göre ayırt eder, eşleştirir.)
Kazanım 18: Zamanla ilgili kavramları açıklar. (Göstergeleri: Olayları oluş sırasına göre sıralar.)

MATERYALLER
Uyuyan Ayıcık hikaye kitabı, Peluş ayıcık, hikayeye göre hazırlanmış kıyafet kartları
SÖZCÜKLER
Mevsim, Zaman
KAVRAMLAR
İlkbahar, Kış, Yaz, Sonbahar, Sıcak-Soğuk

ÖĞRENME ZAMANI
  • Öğretmen sınıfa "Uyuyan Ayıcık" hikaye kitabıyla gelir.
  • Peluş ayıcık kuklasıyla hikayeyi okur.
UYUYAN AYICIK
Bir ayıcık varmış kış mevsimi geldiğinde bu ayıcığın çok uykusu gelmiş. Yuvasına gidip ailesiyle beraber kış uykusuna yatmış. Sonra zaman geçmiş bir uyanmış ki karlar erimiş ağaçlar çiçek açmış ve meyve vermeye başlamış. Bu ayıcık ise karnı çok acıktığını fark etmiş ve ailesiyle beraber yemek toplamaya gitmişler. Sonra yaz mevsimi gelmiş bu ayıcık ailesiyle beraber oyunlar oynamış, ormanda gezintiye çıkmışlar beraber vakit geçirmişler. Sonra bir bakmışlar ki yapraklar dökülmeye başlamış. Bu ayıcık da kış mevsiminin yaklaştığını anlamış o yüzden sonbaharda hep çalışmış. Karlar yağmaya başladığında ayıcık anlamış ki uyku vakti geldi. Ailesiyle beraber yuvalarına gitmişler ve ilkbahar oluncaya kadar tekrar uyumuşlar.
  • Öğretmen hikaye kitabını okuduktan sonra çocuklara mevsimlerde ne gibi kıyafetler giyildiğini sorar. 
  • Öğretmen cevapları aldıktan sonra çocuklara önceden hazırlanmış kıyafetle ilgili hafıza kartlarını mevsimlere göre gruplandırmasını ister. 
  • Sonra ise öğretmen çoklara hikayede olan oluş sırasına göre kıyafetleri dizmelerini ister.

29 Kasım 2019 Cuma

8. HAFTA YANSITICI GÜNLÜK

YANSITICI GÜNLÜK

Bugün Erken Çocukluk Matematik dersinde matematik programları neden var olduğunu konuştuk. Amerika'daki matematik programlarını işledik. Sonra bölme işlemini işledik. Çocuklara kazandırmadan önce hangi kavramları öğretmemiz gerektiğin öğrendik. Bölme konusunu bitirdikten sonra hocamızın getirdiği farklı materyalleri inceledik. Yönerge olmadan nasıl oyun çıkartabiliriz onu bulmaya çalıştık. Bu oyunların matematikle ilgisini inceledik. Sonra bu oyunları oynadık yeni oyunlar üretmeye çalıştık. Bu oyunları çözdükten sonra bunlar hakkında sohbet ettik başka ne gibi oyunlar çıkartırız diye arkadaşlarımızla ve hocamızla fikirlerimizi karşılaştırdık. Sonra işlediğimiz bölme konusuyla ilgili bizlerde bölmeyle alakalı materyal hazırladık. Bizim grubumuzun materyali parça bütün ilişkisiyle alakalı kağıtların üzerilerine resimler çizdik ve bu resimleri ikiye veya dörde böldük bunları birleştirebilir ya da diğer yarısını kaybettim. Bana bulmamda yardımcı olur musunuz diyebiliriz. Böylece çocuklara sıkmadan kolayca ve oyun yoluyla yarım, bütün, parça, çeyrek gibi kavramları öğretebiliriz.

8. HAFTA ETKİNLİĞİMİZ PARÇA-BÜTÜN İLİŞKİSİ

PARÇA BÜTÜN İLİŞKİSİ

Kağıtlara çizdiğimiz resimleri eşit parçalara böldük. Kağıdın bir diğer yarsını sakladık çocukların onu bulmasını istiyoruz. Yönergemiz de;
Çocuklar yaprağın yarısını koyduğum yeri bulamıyorum. Bana bulmamda yardımcı olursanız çok sevinirim. Yaprağım yarısı şu şekilde diyerek diğer yarısını gösteririz ve bunların aynısı olduğunu söyleriz. Böylelikle çocukların yarım- bütün gibi kavramları kazanmasına yardımcı oluruz. 








8. HAFTA ETKİNLİĞİMİZ

SINIFIMIZA GELEN FARKLI MATERYALLER

Bugün sınıfımıza hocamız bu materyallerle geldi. Bizlere yönerge kitaplarını vermedi ve bizden bunları kullanarak nasıl oyun çıkarabiliriz diye baktı. İlk başta anlamakta zorlansak da sonunda kavrayarak oyunları ürettik onları sizlerle paylaştık. 
İleride öğretmen olduğumuzda çocuklara doğru yönergeler vermemiz gerektiğini kutu oyunlarının çocuklarımız açısından anlaşılabilmesi için ve onlara uygun yönergeler vererek sonra bu kutu oyunlarını sınıfımıza bıraktığımızda çocuklarımız nasıl oyunlar çıkartıyor onlar bu oyunları nasıl değerlendiriyor ve keşfediyorlar merakla beklediğimiz şeyler arasında yer alıyor.


DOMİNO: Bu materyalde sayıları, resimleri ya da resimlerde şekillerin sayıları kadar eşleştirerek sonunda hiç bir kart kalmayıncaya kadar devam ediyor. İlk başta anlamakta baya zorlandık arkadaşlarımızla kafa patlattık. Sonunda bu sonucu elde ettik. Çocuğa ilk verdiğimizde bizler gibi anlayamayabilir. Ama doğru yönergeleri verirsek baya eğlenceli bir oyun olur. Hem kartların büyük olması resimlerin dikkat çekici olması çocuklarında eğlenmesine farklı oyunlar çıkartmasına vesile olabilir. 



MIKNATISLI ŞEKİLLER: Bu materyalde kağıtlarda şekiller vardı. Çocuklar o şekillere göre resimleri yaptık. Eğlenceliydi ama çocuklara yönerge vermeden belki daha farklı şekiller çıkabilir. Sadece kağıttaki şekillere göre olursa çocukların hayal güçlerine kısıtlama getirilebilinir. Bu materyalden geometrik şekilleri öğrenmesi daha kolay çünkü çocuklar şekilleri elleriyle dokundukları zaman onun kenarları nasıl eşitliği nasıl diğer şekilden neden farklı olduğunu görebilmektedir. Bu da çocuklara matematikte geometrik şekillerin temellerini atmamıza yardımcı olur.



KIRMIZI BAŞLIKLI KIZ: Bu materyalde parça-bütün ilişkisi şekilleri tamamlama ve yolu bulmaktı. İlk başta yönergemiz olmayınca ne yapacağımızı bilemedik yolu tamamlarken sıkıntı oldu. Sonra hocamız yönerge kitabını verdi evi, ağaçları, kurdu, kırmızı başlıklı kızı ve yolu nereye koyacağımızı öğrendik sonunda böyle bir sonuç çıktı. Çocuklarımız için yönergeler çok önemli ve bizler bu yönergeleri doğru verirsek o zaman güzel sonuçlar alırız. 


YUMURTA: Bu materyalde gördüğünüz gibi yumurtalar ikiye ayrılıyorlar. Bu da parça-bütün ilişkisi çocuğun tam-yarım gibi kavramlarının öğrenmesi açısından önemlidir. Bu materyalde böldüğümüzde yumurtaların üzerilerinde şekiller vardı bu şekillerle ilk oyun bulamadık sonra arkadaşlarımızla düşündük tartıştık sonunda yumurtaları ters çevirip çocukların eşleştirmesi için eşlerini bulmalarını isteyebiliriz. 


BAL PETEĞİ: Bu materyal ilk elimize geldiğinde kartlarda sayılar vardı ve renkli arı peteklerini yerleştireceğimiz bulamadık. Kutusuna bakmak istedik o da İngilizce olduğu için anlayamadık. Arkadaşlarımızla inceledik evirdik çevirdik sonunda oyunu keşfettik. Sayıların toplamlarıyla 7 rakamını elde etmemiz gerekiyor. ve kartların altında olan renkli arı peteklerini sembolleri var o petekleri kullanarak toplamda 7 rakamını elde ederek. Arı peteğini tamamlamış oluyoruz. Ama çocuğumuzun bunu yapabilmesi için bir kaç kavramları bilmesi gerekmektedir. Toplama, sayı kavramı, farklı sayıların toplama şekillerini görebilmesi gibi kavramlar gelişmeli sonra bu oyunu oynamalıdır. 


RESİMLERDEN HİKAYE OLUŞTURMA: Bu materyalde resimleri oluş sırasına göre sıralamamız gerekmektedir. Çocuklarımızın ilk sıralama becerileri gelişmesi açısından önemlidir. Bu kartlardan önce çocuğumuza anlayabilmesi için kartlarda olan resimlerden bir hikaye, şarkı, tekerleme gibi örneklerle kartların oluşum sıralamasını anlaması için önemlidir.

19 Kasım 2019 Salı

7. HAFTA YANSITICI GÜNLÜĞÜMÜZ


15 Kasım 2019'da Erken Çocuklukta Matematik Eğitimi dersinde gruplar olarak materyal ve öğretmen görüşmeleri, sayı tahmini, sayı tasarımı gibi konuları hocamıza sunduk. Bizim materyalimiz hafıza kartlarında rakamların eşlerini bulmasıydı. Ardından sayı kadar olan ponponları çocuğun eşleştirmesiydi. Bizler bu materyalde çocukların duruma veya olaya dikkatini vermesi sayıların yerlerini hatırlaması gibi kazanımlar kazandırmak istedik. Sonra dört okul öncesi öğretmeniyle elimizde olan sorularla görüşme yaptık. Görüşmelerde öğretmenlerin bazısı matematiği severken bazısı sevmiyordu. Bizlerde bunları değerlendirerek ve ona göre sonuçlar çıkartmak istedik.
Bizim grubumuzdan sonra diğer gruplar çıktı. Onları materyallerini değerlendirdik. Onları nasıl çeşitlendirebiliriz onu konuştuk. Öğretmen görüşmeleri yapan arkadaşlarımız ses kayıtlarını dinledik. Çocuklarla video çeken arkadaşlarımızın videolarını izledik. Sonra da ders bitti ve dağıldık.

17 Kasım 2019 Pazar

7. HAFTA ETKİNLİĞİMİZ DİJİTAL OYUN

DİJİTAL OYUNUMUZ


Bizim dijital oyunumuz 3 seviyeden oluşuyor. Seviye 1'de parça-bütün ilişkili bir oyun var. Nesneleri parçaya ayırmış bu nesne hangisi olabilir diye soruyor. Aynı zamanda hayvanları ikiye bölerek onları tamamlamaları istenmiştir. Renkleri vererek çiçeklerle eşleştirilmesini istemişlerdir. Seviye 2'de nesneleri verip kaç tane olduğu sormuştur. Arabanın önden görünümü verip yandan görünümünü istiyor. Yanında, altında, önünde, üstünde kavramlarını öğretmeye ve harfleri öğretmeye çalışıyor. Seviye 3'te ise geometrik şekillerini karışık olarak vermiş onların hangi şekillerden oluştuğunu sormuştur.

Amaç: Bu oyunumuzun amacı;sayılar ile nesne arasındaki ilişkiyi, nesne durum olaya dikkatini vermesini, algıladıklarını hatırlamasını, nesne veya varlıklarının özelliklerine göre eşleştirmesine, parça-bütün ilişkisini kavramasını ve geometrik şekillerini tanımasını istemiştir.









7. HAFTA ETKİNLİĞİMİZ


DÖRT OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENİYLE GÖRÜŞME

7. HAFTA ETKİNLİĞİMİZ

MATERYALLERİMİZ

HAFIZA KARTLARI

YAŞ GRUBU: 60-72 Aylık

KAZANIM GÖSTERGELERİ
Bilişsel Gelişim
Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir.
Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum olaya odaklanır.
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar.
Göstergeleri: Nesne/durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler. Hatırladıklarını yeni durumlarda kullanır.
Kazanım 4: Nesneleri sayar.
Göstergeleri: İleriye/geriye doğru birer birer ritmik sayar. Belirtilen sayı kadar nesneyi gösterir. Saydığı nesnelerin kaç tane olduğunu söyler.
Kazanım 6: Nesne veya varlıkları özelliklerine göre eşleştirir.
Göstergeleri: Nesne/varlıkları bire bir eşleştirir. Nesne/varlıkları rengine, şekline, büyüklüğüne, uzunluğuna, dokusuna, sesine, yapıldığı malzemeye, tadına, kokusuna, miktarına ve kullanım amaçlarına göre ayırt eder, eşleştirir. Eş nesne/varlıkları gösterir.

MATERYALLER: Karton, A4 Kâğıdı, Boya Kalemleri, Yapıştırıcı, PVC Kaplama, Cetvel, Dil Çubuklar, Ponpon

KAVRAMLAR: Eşleştirme, Rakamlar

ÖĞRENME SÜRECİ:
Öğretmen sınıfa geldiğinde kartları masaya ters bir şekilde dizer yanına da ponponlu çubukları koyar. Sonra çocuklar sırayla gelerek kartların iki tanesini açar. Açtığı kartlarda eşleşme olan sayılar varsa eğer onları eşleştirir sonra da bulduğu sayı kadar ponponlu çubuğu koyar.

DEĞERLENDİRME:
Çocuklardan sayıları ritimli olarak saymaları istenir. Hafıza kartlarındaki sayılar kadar yerlerinde zıplamaları istenerek çocukların öğrenmesi pekiştirilmiş olur.






YARIM KALMIŞ RAKAMLAR

YAŞ GRUBU: 60-72 Aylık

KAZANIM GÖSTERGELERİ
Bilişsel Gelişim
Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir.
Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum olaya odaklanır.
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar.
Göstergeleri: Nesne/durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler. Hatırladıklarını yeni durumlarda kullanır.
Kazanım 4: Nesneleri sayar.
Göstergeleri: İleriye/geriye doğru birer birer ritmik sayar. Belirtilen sayı kadar nesneyi gösterir. Saydığı nesnelerin kaç tane olduğunu söyler.
Kazanım 6: Nesne veya varlıkları özelliklerine göre eşleştirir.
Göstergeleri: Nesne/varlıkları bire bir eşleştirir. Nesne/varlıkları rengine, şekline, büyüklüğüne, uzunluğuna, dokusuna, sesine, yapıldığı malzemeye, tadına, kokusuna, miktarına ve kullanım amaçlarına göre ayırt eder, eşleştirir. Eş nesne/varlıkları gösterir.
Kazanım 15: Parça-bütün ilişkisini kavrar.
Göstergeleri: Bir bütünün parçalarını söyler. Bütün ve yarımı gösterir. Bir bütünü parçalara böler. Parçaları birleştirerek bütün elde eder.

MATERYALLER: Mukavva, Elişi Kağıdı, Yapıştırıcı, PVC Kaplama, Cetvel, Dil Çubuklar, Ponpon, Makas

KAVRAMLAR: Eşleştirme, Rakamlar, Parça Bütün İlişkisi

ÖĞRENME SÜRECİ:
Öğretmen sınıfa geldiğinde kartları karışık olarak masaya koyar. Sonra renklerine ya da sayılara göre parçaları birleştirmesini ister. 







16 Kasım 2019 Cumartesi

KARE TAKIMI

KARE TAKIMI 


Kare takımı eğitici bir çizgi filmi olduğunu duyduğumuz zaman bizlerde merak ederek grubumuzla izlemek istedik. 39 bölümü de izleyerek sizlerle paylaşmak istedik. Kuti, Aypa, Rupi ve Enda hepsi kare takımını oluşturuyor. Muhabir Keçe gün içinde oluşan sorunları televizyonda sunuyorlar kare takımı da bu sorunları araştırıp ve inceleyerek sorunları bulup çözüyorlar.

Her bölümde matematik kavramını öğreten kare takımı çocukların günlük hayatta karşılaştıkları sorunları matematik yoluyla çözebileceğinin örneğidir. Mesela “UZAKTAN geçen tren sesi YAKINDAN gelen sesi, kek için 5 yumurta lazım ama elimde 3 yumurtam var kaç yumurta EKSİK, sen ÖNÜMDE duruyorsun, masanın ALTINDA top var” gibi matematikle ilgili kavramlar kullanıyorlar. Örneklerde gördüğümüz gibi matematiğin aslında her yerde olduğunu bizlere gösteriyor. Bunun için çocuklarımız izlediği zaman sonunda bu kavramları kazanmaları şarkılarda söyleyerek hem eğitici hem de eğlenceli bir şekilde matematik, fen ve Türkçede olan zıt kavramları kazanmalarına yardımcı oluyor. Bu da bizler çocuklarımıza izlettiğimiz çizgi filmin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamaktadır.

Kare takımın linki aşağıya bırakacağım sizlerde izlemek isterseniz bu linkten bulabilirsiniz.


2 Kasım 2019 Cumartesi

6. HAFTA ETKİNLİĞİMİZ MAKALE VEYA TEZ İNCELENMESİ


OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ALAN 66-72 AYLIK ÇOCUKLARIN BABA KATILIMI İLE ERKEN DÖNEM MATEMATİK BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ




ÇUBUKLARDAN ETKİNLİK

ÇUBUKLAR

Hocamız bizlere 18 farklı boyutta, renkli çubuklardan bahsetti. Bize bunlardan ne gibi etkinlik yapılabilir diye sordu. Bizlerde sayma, sıralama, geometrik şekiller vs. şeyler olabileceğini söyledik. Ama bir sıkıntımız vardı bize o çubukları hiç görmedik ve bu etkinlikleri yapamadık. Aslında burada hocamızın burada anlatmak istediği çocuklara da bir şeyi göstermeden etkinlik hazırlamamız materyal demek aslında çocukların yaparak yaşayarak öğrenmesi için çok önemlidir. Eski sistemlerde çocuklarımıza dayatıcı yani ezberletici sistemi uygulanıyordu. Ben bunu biliyorum sende bilmek zorundasın yapsan da önemli değil öğretmen ne isterse o idi. Ama artık öyle değil çocuklarımıza materyalleri sunarak hem hayal güçlerini daha yaratıcı hem de yaparak yaşayarak öğrenmesi bizler için daha önemli. Bunun için materyaller olmadan çocuklarımıza komutlar vererek bir şey yaptırmak onlara öğretmek değil DAYATMAKTIR.

 Hocamız diğer sınıfa çubukları götürdüğü için onlar örnek etkinlik yaptılar linkini aşağıya koyduk. Sizlere belki yardımcı olur. TEŞEKKÜRLER.



26 Ekim 2019 Cumartesi

5. HAFTA ETKİNLİĞİMİZ

1 ŞARKI 1 OYUN
ŞARKI
Şarkımız "Sevimli Dostlar-Şekiller" şarkısıydı. Bizlerin burada ki amacı geometrik şekilleri vermekti. Şarkımızın geometrik şekiller olarak üçgen, kare, çember ve dikdörtgen var. Asıl videoda görsel olarak şekillerden gemi, araba gibi arkasında görsel şölenler var. Tabi bizler bunları düşünerek arkada böyle bir görsel kullanmadık sadece elimizde şarkının içinde geçen geometrik şekillerimiz vardı. 
2013 MEB Okul Öncesi Eğitim Programınında yer alan bilişsel gelişimle ilgili kazanımlarda yer alan  "Kazanım 12: Geometrik şekilleri tanır." kazanımını bizler vermek istedik. Hem böylece çocuklarımızın etrafında olan şekilleri daha iyi tanımasına yardımcı olmaktı. bizlerde bunu daha eğlenceli olarak şarkımızı buna göre seçtik. Bu aşağıda bıraktığımız link ise videonun gerçeği bizler size sınıfta arkadaşlarımıza söylediğimizi de koyduk dilersiniz istediğinizi dinleyebilirsiniz şimdiden TEŞEKKÜRLER 😊😊








OYUN

Oyunumuz ise İnternet ortamından araştırdığımız kadar ve kendimizde bir şeyler ekleyerek ya da çıkartarak ortaya bir oyun hazırladık. Oyunumuz iki aşamadan oluşuyor. İlk aşama olarak çocuklar yere koyduğumuz 1'den 5'e kadar olan rakamları o gün öğrendiğimiz mesela 5 rakımını yerden topluyor. İkinci aşama ise çocuk topladığı rakamları masaya bırakıyor. Masada olan rakamlar panosuna yanında yer alan kapaklardan ne kadar rakam varsa onun kadar yanına kapak koyuyor.
Bizler burada ki amacımız çocuklarımıza 2013 MEB Okul Öncesi Eğitim Programında bilişsel gelişim ile ilgili kazanımların bazılarını vermekti. Bizler burada kazanım olarak vermek istediklerimiz ise;
  • Kazanım 1 Nesne/ durum/ olaya dikkatini verir. 
  • Kazanım 4 Nesneleri sayar.
  • Birde kardinal sayı ilkesini çocuklara vermek istedik.
Bizler oyunumuzu buna göre tasarladık. Ama diğer oyunlarda arkadaşlarımıza fikirler vererek oyunlarını daha nasıl farklı düşünebiliriz. Sadece bir tek oyun olarak oynanıp bitsin diye değil materyalimizle daha nasıl başka oyunlar çıkar diye düşündük. Bunlardan biri mesela çocuklarımızın yine dikkatini çekecek şekilde renk renk yerlerde 3 rakamı olsun ve bunlardan mavi olan 3 rakamını toplamasını isteyelim. Sonra ise yerde rakamlarla aynı renklerden oluşan kutularımız olsun ve o kutulara rengine göre koymasını isteyebilir. Tabi bunları değiştirebilir az materyallerden bir sürü oyun çıkabilir. Bizler oyunlarımızdaki materyaller daha sağlam olsun hemen yıpranmasın diye sayı panosunu pvc ile kapladık hem böylece daha dayanıklı ve sağlam oldu. 













18 Ekim 2019 Cuma

4. HAFTA ETKİNLİĞİMİZ

ARILARLA PARMAK OYUNUMUZ


Bu parmak oyunu yapmamızdaki amaç çocukların artırarak arıları saymasıdır. Tekerlemede de aynı şey geçerlidir. Çocukların sayıları ritmik sayma işlemi yaparak saymasıdır.




TEKERLEMEMİZ



YANSITICI GÜNLÜĞÜMÜZ




OKULLARDA Kİ MATEMATİK MATERYALLERİ

OKULLARDA Kİ MATEMATİK MATERYALLERİ

Erken çocuklukta fen eğitimi dersi için gittiğimiz okullarda diğer bir dikkatimizi matematik materyalleri çekti. Bizde bunların resimlerini çekerek sizlerle paylaşmak istedik. 
Abaküs görünümlü ilk resimde çocukların görecekleri şekilde toplama ve çıkarma işlemleri vardı bunlar 5 yaşındaki çocuklar için çokta anlamlı değildir. Diğer materyaller mesela el olan ve sayılar ile ilgili olan yapboz parçaları hem onlar için oyun hem de öğrenmesi ve sayması için daha iyi örneklerdir. Duvarda asılı olan 10'ar sayma şekli ve sayılar posteri çocukların sürekli görmesi daha iyidir.










DERSTE YAPTIĞIMIZ ORİGAMİ ÇALIŞMASI

ORİGAMİ 
Bugün bir arkadaşımızın yönlendirmesiyle kağıt katlama sanatında salyangoz yapmaya çalıştık. Bizlere salyangozu yapmak için matematik dili kullanarak anlatmaya çalıştı. 
İlk önce A4 kağıdından bir kare oluşturduk ardından iki köşesini birleştirerek üçgen oluşturduk. Oluşturduğumuz üçgenin bir köşesini birazcık katlayarak kafasını oluşturduk. Sonra diğer köşesini arkaya katlayarak ve dışarı doğru gelecek şekilde bir daha katladık ve elimize kuyruğu olacak şekilde üçgen elde ettik. Daha sonra salyangoza benzemesi için sarmal, göz ve ağız çizdik. 
Burada asıl önemli olan bizlerin normal hayatta matematik dilini çok kullanmamız. Bu da bizleri zor duruma düşürdü mesela arkadaşımız çıktığında bize yönergeler verirken hem o zorlandı hem de bizler anlamakta işte bu da ileride öğretmen olurken bizler matematik dili kullanmadığımız için bizleri zor duruma düşüreceği beziyor. Aşağıda gördüğünüz iki büyük kağıt salyangoz yapılırken yönergeleri tam uygulayamadığımızı gösteriyor. 




12 Ekim 2019 Cumartesi

3. HAFTA ETKİNLİĞİMİZ

DONDURMACI GELDİİ

Sayılar adlı kitabımızda kardeşine ritmik saymayı öğreten Güneş isimli ablamız vardır. Kardeşi saymayı öğrensin diye onunla etkinlikler yapıyor ve ona yardımcı oluyor. Bizde orada olan dondurma fikrinden örnek aldık ve dondurma etkinliği yaptık. Etkinliğimizde çocuklarımıza dondurma çubuklarına yuvarlak daireleri yapıştırtır sonra keçe kağıdından yaptığımız külahlarla dondurmacı bizler olarak çocuklarla 1'den 10'a kadar sayılardan dondurma veririz böylece hem onların eğlenmesine hem de ritmik saymasını öğretmiş oluruz.

KİTABIMIZ


ETKİNLİĞİMİZ






11 Ekim 2019 Cuma

3. HAFTA ETKİNLİĞİMİZ

DOĞADA MATEMATİK

Bugün matematik dersimizde doğa ile matematik ilişkisinde ders arasında dışarı çıkıp bazı materyaller bulduk. Bunlar yaprak, taş ve çubuklardı. Bu bulduğumuz şeylerden bir etkinlik yaptık yapraklardan ve taşlardan sıralama, çubuklardan da geometrik şekiller oluşturduk. 

(SIRALAMA ÖRNEKLERİMİZ)





 ÇUBUKLARDAN GEOMETRİK ŞEKİLLERİMİZ






YANSITICI GÜNLÜĞÜMÜZ