31 Mart 2020 Salı

SOSYO- DRAMATİK OYUN


SOSYO- DRAMATİK OYUN OLAN BİR RESMİ YORUMLADIK

Sosyo-dramatik oyunda  çocuk hali senaryolar üreterek roller bölüşülerek  bu hikayeleri canlandırır. Bazen bir başkasının yerine geçer. Bu tip oyunlar konuşma becerilerini gerektirmektedir. Ayrıca plan yapmayı ve bu planlarına uyarak hayali oyun oynamayı gerektirir. Aşağıdaki resimler örnektir.

Oyunsuz Çocuk mu Olur? | Sembolik Oyunla Zihin Gelişimi | Psikolezyum

Bu resimde bir kız çocuğu anne rolüne girmiştir. Annenin günlük hayatta çocuğunu nasıl doyuruyorsa kız çocuğu da annesinden gördüğü gibi kendi oyuncak bebeğini doyurarak anne rolünü üstlenmiş olmaktadır.

DRAMATİK OYUN - okul öncesinde oyun

Bu resimde öğrenciler bir manavda alışveriş yapmaktadırlar. Burada manav rolünü üstlenen iki çocuk hem sosyo- dramatik olarak canlandırma yapmaktadır. Burada önemli olan çocukların manavın neler yaptığı bilmesi gerekmektedir. Manavcı olan çocuklardan belki birisinin ailesi manavcılık yapmaktadır bu da onda gözlem yapmasına böylece canlandırmasında yardımcı olmaktadır. Diğer çocuklarda müşteri gibi rol yaparak aslında günlük hayatımızda bizlerin nasıl alışveriş yaptığı gözlemlemiş olması onları bu rollere hızlı girmesine neden olur. Bu resimde başka bir ayrıntıda çocukların matematik becerilerinden biri olan ölçme becerisi gelişmesine yardımcı olmaktadır. Bu da belki öğretmenin çocuklara roller vererek onlara ölçme kavramını ve becerisini öğretmek istemesidir. Sonuçta okul öncesi eğitim programına göre oyun bir felsefe onun içinde çocuklara böyle ölçme kavramı vermesi çocukların kavraması açısından önemlidir.

OYUN TÜRLERİ



 OYUN TÜRLERİ 


Hocamızın derste bizlere 50'ye yakın resimler gösterdi ve bizlerde bu resimlerin ortak özelliklerine bakarak kararlar verdik şimdi onları sizlerle paylaşıyoruz.

YAPI İNŞA OYUNU: Yapı-inşa oyununda çocuk materyalleri bir şey yaratmak için kullanır. Örneğin bloklarla kule yapar, boyaları kullanarak resim yapar. Yapı inşa oyunu işlevsel oyundan farklıdır çünkü yapı inşa oyunu, planlama yapmayı ve bu plan dahilinde  çalışmayı içerir. Erken iletişim ve sosyal aşamalarda çocukların bloklar yada Legolarla bir şeyler  inşa ettiklerine tanık olunur. Derste gördüğümüz  10 numaralı görsel yapı inşa oyunu na örnektir.

SOSYO-DRAMATİK OYUN: Sembolik oyunun/hayali oyun son aşaması sosyo-dramatik oyundur. Bu aşamada çocuk hali senaryolar üreterek bu hikayeleri canlandırır. Bazen bir başkasının yerine geçer. Bu tip oyunlar konuşma becerilerini gerektirmektedir. Ayrıca plan yapmayı ve bu planlarına uyarak hayali oyun oynamayı gerektirir. Derste gördüğümüz 4-6-9-35-36-37 numaralı görseller sosyo-dramatik oyuna örnektir.

KURALLI OYUN: Çocuklar erken iletişim ve sosyal aşamada saklambaç, masa başı oyunları (örn. kart oyunları) gibi kurallı oyunları oynamaya başlarlar. Bu oyunlar oyuncuların sıra almalarını ve sıra kendilerine geldiğinde farklı bir şey söyleme ya da yapmalarını gerektirir. Bu oyunlar, çoğu oyundan farklı olarak doğaçlama içermezler. Belirli kuralları ve oynanma şekilleri bulunmaktadır. Bu nedenle otizmli çoğu çocuk bu oyunları oynamaktan hoşlanmaktadırlar. Oyunun nasıl oynandığını öğrendikten sonra bu oyunları oynamakta güçlük çekmezler. Derste gördüğümüz 12-13-14 numaralı görseller kurallı oyuna örnektir.

AÇIK HAVA OYUNLARI:Koşmaca oyunları, öykünme oyunları (İnsana, hayvana, bitkiye, doğa olaylarına, taşıtlara öykünerek oynanan oyunlardır.)  Derste gördüğümüz 6-8-9-13-15-17-18-19-20-21-22-24-27-28-30-32-40-numaralı görseller açık hava oyunlarına örnektir.

KAPALI ALAN OYUNLARI: Oyunlar bireyin bulunduğu yapının her türlü kısmında oynanabilir. Ev, okul, işyeri, kültür ve sanat merkezi, tiyatro binası, kilise, cami ve akla gelebilecek her türlü sabit yapıda oyunlar oynanabilir. Hatta otomobil, otobüs, gemi, tren veya uçak gibi hareketli araç ortamlarında da gerekli önlemler alındıktan sonra uygulanabilir. Derste gördüğümüz 1-2-38-39-43 numaralı görseller kapalı alan oyunlarına örnektir.

BİRLİKTE OYUN: Bu evrede çocuklar aynı oyunun içinde iletişim kurarak oynarlar. Birkaç kişiyi geçmeyen oyun evresi olan birlikte oyunda, çocuklar benmerkezci özelliklerinin etkisiyle ortak bir amaç doğrultusunda hareket etmezler. Oyun genellikle eş zamanlı olarak sürer. Ayrıca çocukların bireysel özelliklerinin ön planda olduğu bu evrede çok sıkı kuralları olan oyunlar görülmez. Derste gördüğümüz 3-7-11-12-20-28-31-35-36-41 numaralı görseller birlikte oyuna örnektir.

TEK BAŞINA OYUN: Çocuk oyununda tek başınadır. Seçtiği oyun materyali ya da belirlediği oyunu sadece kendisi oynar. Etrafında başka oyun oynayanlar olsa bile onlarla  hiçbir şekilde ilgilenmez ve etkileşime girmez.  Derste gördüğümüz 10-16-46 numaralı görseller tek başına oyuna girer.

DOĞAL MATERYALLERLE OYUN: Kum, kil, su, çamur gibi doğal materyallerle oyun çocukların yaşadıkları doğal dünyayı keşfetmelerine imkan sağlayan oyunlardır.  Derste gördüğümüz 10-26-27-30-32-34-41-47 numaralı görseller doğal materyallerle oyuna girer.

Çocuk Gelişiminde Oyunun Önemi

çocuklar ve hayal gücü | REHBERLİK SERVİSİM

Çocuk parkları, oyun parkları güvenli mi?

ERKEN ÇOCUKLUKTA OYUN GELİŞİMİ MAKALE

ERKEN ÇOCUKLUKTA OYUN GELİŞİMİ İLE İLGİLİ MAKALE

İlk önce bu makaleyi seçmemizin nedeni okul öncesi çocukların oyun algıları nasıl olduklarını öğrenmektir. Okul öncesi eğitim programımızda oyun temel bir felsefedir. Bundan dolayı bizlerde oyunlarla ilgili makale inceledik.
Bu araştırma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisinde yayınlanan bir makaledir. Makaleyi Sezai KOÇYİĞİT ve Nisa BAŞARA BAYDİLEK tarafından yürütülmüştür. Araştırma, Olgu Bilim Deseni’nde gerçekleştirilmiştir. Oyun olgusu, altı yaş çocuklarının çektikleri fotoğraflar ve çektikleri fotoğraflar üzerine çocuklarla yapılan görüşmeler aracılığıyla incelenmiştir. Veriler, betimsel analiz tekniğiyle analiz edilmiştir.
 Bulgulara göre bir etkinliğin oyun olabilmesi için; etkinliğin içinde oyuncak olması, çocuğun oyuncakla teması olması, eğlenceli olması, planlamanın çocuklar tarafından yapılması gerekmektedir. Ayrıca çocuklar öğretmenlerin oyunlara katılmadıklarını ve evde genelde yalnız oynadıklarını belirtmişlerdir. Sonuç olarak, öğretmenlerin planlamalarında kazanım ve göstergeleri çocukların algıladıkları şekliyle oyunun içine gizlemeleri gerektiği, ebeveynlerin ve öğretmenlerin akademik kaygılarla çocukların oyunlarında engelleyici olmamaları, çocukların oyun ihtiyaçlarına daha duyarlı olmaları gerektiği söylenebilir.
Araştırma, 2013-2014 eğitim-öğretim yılı Aydın ili merkez ilçesinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bağımsız anaokulları ve anasınıflarında eğitim gören altı yaş grubundan 13 çocuk ile gerçekleştirilmiştir. 


30 Mart 2020 Pazartesi




Sokakta oyun oynayarak büyüyen bir çocuk mu yoksa evde bilgisayar ...
Büyüklerimize "Küçükken hangi oyunları oynardınız?" diye sorduğumuzda: Dokuztaş, körebe, beştaş, çelik - çomak, misket, uzun eşek, mendil kapmaca, topaç, istop, ip atlama, yumurta dövüştürme, kulaktan kulağa oynadığımız oyunlardır derler. Eskiden her mahalle bir futbol takımı kurarmış. Her çocuğun renkli renkli misketleri olurmuş. Eskiden oynanan misket, saklambaç hala oynanan oyunlardandır. Geçmişten günümüze sadece oyunların tarzları kalırken, kullanılan malzemeler değişmiştir. Bezlerle yapılan bebeklerin yerini plastik bebekler almıştır. Tellerden, tahtadan yapılan arabaların yerine pilli arabalar yapılmıştır. Dalya, beştaş gibi oyunların yerine bilardo ve bowling oynanmaya başlanmıştır. Eskiden çamurdan oyuncaklar yapılırken, şimdi hamurdan oyuncaklar yapılıyor. Eskiden çocuklar sabahtan akşama kadar sokakta oynarlarmış. Günümüzde çocuklar evlerinde oynamaya başladılar çünkü kentleşme arttığı için, binalar yapıldığı için oyun alanları azalmıştır. Bu nedenle sokak oyunlarının yerine evde bilgisayar oyunları oynanıyor. Artık günümüzde oyun denince aklımıza bilgisayar oyunları geliyor. Geçmişte oynanan çocuk oyunlarında arkadaşlık ortamı sağlanırmış. Günümüzde oynanan bilgisayar oyunları çocukları birbirinden uzaklaştırıyor. Arkadaş ilişkilerinin zayıflamasına, paylaşımı ve sabretmeyi bilmemeye, saygı duymayı bilmemeye neden oluyor.



Oyun çocuklar için temel bir hakÇOCUĞUM SOKAKTA GÜVENDE OYNASIN" | Kestel Yöre Gazetesi

Pieter Brueghel'in ÇOCUK OYUNLARI TABLOSU


Çocuk Oyunları (tablo) - Vikipedi



Bruegelin tablosuna baktığımızda sokakta oyunlar, grup ile oynanan oyunlar, bazı geleneksel oyunlar(uzun eşek) gibi oyunları görebiliyoruz. Bizim dikkatimizi en çok herkesin sokakta oynamasıydı. Herkes mutlu görünüyordu. Sokak oyunları çocuklara iç özgürlüklerini keşfettirir, çocukların hareketli olmasını sağlar, daha fazla insanlarla ve çocuklarla etkileşim kurmalarına yardımcı olur, temiz hava almasını sağlar. Böylelikle çocuk sağlıklı olarak yetişir. Bizler çocukları sokaklarda oynarken görmek istiyoruz.