31 Mart 2020 Salı

SOSYO- DRAMATİK OYUN


SOSYO- DRAMATİK OYUN OLAN BİR RESMİ YORUMLADIK

Sosyo-dramatik oyunda  çocuk hali senaryolar üreterek roller bölüşülerek  bu hikayeleri canlandırır. Bazen bir başkasının yerine geçer. Bu tip oyunlar konuşma becerilerini gerektirmektedir. Ayrıca plan yapmayı ve bu planlarına uyarak hayali oyun oynamayı gerektirir. Aşağıdaki resimler örnektir.

Oyunsuz Çocuk mu Olur? | Sembolik Oyunla Zihin Gelişimi | Psikolezyum

Bu resimde bir kız çocuğu anne rolüne girmiştir. Annenin günlük hayatta çocuğunu nasıl doyuruyorsa kız çocuğu da annesinden gördüğü gibi kendi oyuncak bebeğini doyurarak anne rolünü üstlenmiş olmaktadır.

DRAMATİK OYUN - okul öncesinde oyun

Bu resimde öğrenciler bir manavda alışveriş yapmaktadırlar. Burada manav rolünü üstlenen iki çocuk hem sosyo- dramatik olarak canlandırma yapmaktadır. Burada önemli olan çocukların manavın neler yaptığı bilmesi gerekmektedir. Manavcı olan çocuklardan belki birisinin ailesi manavcılık yapmaktadır bu da onda gözlem yapmasına böylece canlandırmasında yardımcı olmaktadır. Diğer çocuklarda müşteri gibi rol yaparak aslında günlük hayatımızda bizlerin nasıl alışveriş yaptığı gözlemlemiş olması onları bu rollere hızlı girmesine neden olur. Bu resimde başka bir ayrıntıda çocukların matematik becerilerinden biri olan ölçme becerisi gelişmesine yardımcı olmaktadır. Bu da belki öğretmenin çocuklara roller vererek onlara ölçme kavramını ve becerisini öğretmek istemesidir. Sonuçta okul öncesi eğitim programına göre oyun bir felsefe onun içinde çocuklara böyle ölçme kavramı vermesi çocukların kavraması açısından önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder